HET GEDRAG VAN KONIJNEN - ALGEMEEN

 

 

Algemeen
Het gedrag van een konijn heeft voor het grootste deel te maken met geslachtshormonen. Ongewenst of puberaal gedrag begint op een leeftijd van zes tot acht maanden. Ze beginnen opeens te grommen en te bijten, sproeien urine in het rond, proberen te paren met je voet of ze worden plotseling onzindelijk. Konijnen die van jongs af aan bij elkaar gezeten hebben beginnen opeens te vechten. Heel vervelend allemaal, maar gelukkig simpel op te lossen. Namelijk het konijn laten steriliseren of castreren. “Geholpen” konijnen zijn gelukkiger dan konijnen die niet “geholpen” zijn. Doordat ze geen geslachtshormonen meer aanmaken zal het seksuele en territoriale gedrag afnemen.

Konijnen zijn ook gelukkiger als u ze per paar houdt. Hier een paar opties voor de beste combinaties:
1. Gecastreerde ram + (gesteriliseerde) voedster.
2. Twee gesteriliseerde zussen.
3. Twee gesteriliseerde voedsters.

Hier nog een drietal opties voor een aantal moeilijke combinaties:
1. Twee (on)gecastreerde rammen.
2. Een volwassen en een jong konijn.
3. Een oneven aantal.

Hoe heerlijk is het om twee konijnen tegen elkaar aan te zien liggen en elkaar te zien wassen. Denk erom, zet nooit zomaar een tweede konijn bij uw konijn, want dat gaat meestal fout. Hoe u ze aan elkaar kunt koppelen kun je lezen in het stukje 'Twee konijnen koppelen'.

Gedrag afleren
Sommige konijnen heb je niet van jongs af aan en die hebben al een bepaald karakter met daarbij een eigen gedrag. Maar ook konijnen die je van jong af aan hebt kunnen met de tijd ongewenst gedrag krijgen. Bedenk eerst of u met het ongewenste gedrag kunt leven. Het is namelijk veel makkelijker om uzelf te veranderen dan uw konijn. Boeken uit een boekenkast kunt u bijvoorbeeld hoger zetten.

Maar soms doet uw konijn echt iets wat niet acceptabel is. Op de bank plassen of uw kleding kapot bijten. Konijnen zijn gewoontedieren en doen veel dingen gewoon omdat ze het altijd zo gedaan hebben. Sla uw konijn nooit, zelfs geen lichte tik. Zo wordt hij alleen maar bang voor u. In uw handen klappen of een luide ‘nee’ voldoet.

Veel konijnen hebben er een hekel aan om nat te worden. Zodra uw konijn dus iets doet wat niet mag richt u de plantenspuit op zijn lijf en spuit met een strakke straal. Denk er om dat u niet op de kop richt, in verband met water in de oren. Dit zult u een paar dagen of zelfs weken moeten volhouden.

Wanneer uw konijn bijt is dit meestal niet uit agressie maar om u iets duidelijk te maken. Roep overdreven hard 'Aauw' als hij bijt. Het konijn zal schrikken en inzien dat hij te hard gebeten heeft. Zeg ook 'Aauw' als hij in uw kleding bijt. Let op de tekens die uw konijn geeft voordat hij gaat bijten, zodat u het de volgende keer kunt voorkomen.

Konijnen zijn snelle leerlingen, maar ze zijn ook erg ondeugend. Blijf dus alert, want iets wat ze gisteren net hebben afgeleerd kunnen ze vandaag misschien wel weer uitproberen. Luid zijn naam roepen indien hij de mist in gaat moet dan voldoende zijn.

Leuke weetjes
Uiting van blijdschap: het konijn tilt zijn voorpoten een beetje op en begint te schudden van kop tot staart. Een konijn schudt nee om te zeggen dat hij blij is.

Bedelen: ook konijnen kunnen bedelen. Het konijn zal op u af komen en je doordringend aankijken en misschien wel een paar kleine neusstootjes geven.

Ik zou maar uitkijken als ik jou was: de ooropeningen staan zijwaarts, de oren omhoog of en beetje naar achteren.

Vooral zo doorgaan en ik heb geen controle meer over mezelf: de ooropeningen staan naar achteren, de oren staan recht omhoog.

Nu ga ik happen! : de ooropeningen staan naar achteren en naar beneden, de oren liggen plat tegen de rug.

Klappertanden: een angstig of zeer nerveus konijn dat niet weg kan rennen. Het kan ook betekenen dat je konijn pijn heeft.

Stampen met de poot: een erg bang of nerveus kan stampen met de poot, een waarschuwing naar jou en andere konijnen. Ze kunnen ook gaan stampen als een kreet om aandacht.

Schreeuwen: als een konijn schreeuwt dan heeft het of ondraaglijke pijn of het is doodsbang. Het is een vreselijk indringend geluid.

Rondjes rennen: uiting van blijdschap, een soort dansje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb